go-with-golazo-neg

Keytrade Bank Nature Trail Series pakt uit met mooiste marathon van België

Golazo
Golazo

Lopen in de natuur wordt in 2023 nog iets mooier. De Keytrade Bank Nature Trail Series pakt dan uit met ‘de mooiste marathon van België’: de Nationaal Park Marathon Maasmechelen. In het weekend van 4 en 5 maart 2023 kunnen lopers en wandelaars 42,195 km lang genieten van het enige nationale park van België. Inschrijven kan vanaf woensdag 7 december om 12u.

Na twee geslaagde edities van de Nationaal Park Run & Walk wordt het evenement in 2023 omgedoopt tot de Nationaal Park Marathon Maasmechelen. De trail runs van 7,5, 14 en 21 kilometer blijven behouden voor lopers en wandelaars, maar worden in een nieuw jasje gestoken.

Helemaal nieuw is de introductie van een volledige natuurmarathon, die de deelnemers van start tot finish door het Nationaal Park Hoge Kempen voert. “Het wordt de mooiste marathon van België”, vertelt Greg Broekmans van Golazo Sports trots.

Met ruim 12.000 hectare aan natuurpracht, zijn diversiteit en ongerepte schoonheid zal het enige nationale park van België geen moment vervelen. “Deze wedstrijd loop je liever wat trager om ten volle te kunnen genieten van de omgeving. Dit is een echte belevingsmarathon”, zegt Dirk Dexters, een van de lokale marathonlopers die het parcours mee uittekende.

Van Scandinavië tot Afrika

Deelnemers aan de Keytrade Bank Nationaal Park Marathon krijgen een gevarieerd parcours voorgeschoteld, zowel qua ondergrond als omgeving. Het parcours is voor 85 procent onverhard. Tussen start en finish lopen deelnemers door loofbossen, heide en langs meren en zullen ze getrakteerd worden op unieke en prachtige uitzichten.

De Nationaal Park Marathon is ook een kleine wereldreis. Tijdens de passage door Terhills zullen de lopers zich in Scandinavië wanen, de Mechelse Heide heeft dan weer veel weg van een stukje Afrika in België en de Vallei van de Kikbeekbron zou dan zo weer een postkaart uit Canada kunnen zijn. Andere hoogtepunten op het parcours: de Vallei van de Ziepbeek en het Mechelse bos.

“Een win-win voor recreanten én natuur”

Johan Van Den Bosch, coördinator Nationaal Park Bureau: “We zijn als Nationaal Park vooral opgetogen dat de deelnemers aan dit event ook iets teruggeven aan het Nationaal Park, waardoor het toch meer betekenis krijgt dan louter een leuk decor. Met de bijdragen van de deelnemers van de editie van 2021 aan het Nationaal Park Fonds konden we zo onlangs twee zwaluwtillen bouwen in Terhills. Deze samenwerking is dus duidelijk een win-win voor recreanten én natuur.”

Batterijen opladen met een marathon

Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen: “We overdrijven niet als we beweren dat we de mooiste marathon van België aanbieden. Onze parcoursbouwer Dirk Dexters zal wel wat keuzestress hebben ervaren bij het selecteren van de prachtige stukjes natuur die de route passeert”, aldus de burgemeester. “Maar die stress kan hij nergens beter weer kwijt dan in onze bossen”, vult schepen van Sport Corrie Bemelmans aan. “Maasmechelen beschikt over het grootste stukje Nationaal Park en is daarmee het grootste natuuroplaadpunt van de regio. Een marathon en tegelijk de batterijen opladen, het lijkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Even het hoofd leegmaken en genieten van de omgeving. Het is dé manier om mentaal helemaal bij te tanken.”

Maximaal 500 deelnemers

De Keytrade Nationaal Park Marathon wordt niet alleen een adembenemende beleving, het wordt ook een unieke ervaring. Zo is het aantal deelnemers beperkt tot 500, zowel voor lopers als wandelaars. Bij de andere afstanden is er geen limiet. Op die manier garanderen we de beste beleving voor alle deelnemers én respecteren we de omgeving ook. “Voor Maasmechelen is dat essentieel”, vertelt burgemeester Terwingen. “Onze natuur is één van onze grootste troeven en die moet je koesteren. We spreiden de bezoekers door de verschillende afstanden van elkaar te scheiden en door niet iedereen tegelijk te laten vertrekken. De routes worden uitgestippeld in samenspraak met ANB en RLKM én de bevoorradingen gebeuren afvalarm.”

Nature Trail series

De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon is het eerste event van de Keytrade Bank Nature Trail Series 2023, de verzameling van de meest groene loop- en wandelevenementen van ons land. Tijdens deze Nature Trails lopen of wandelen de deelnemers doorheen de mooiste plekjes natuur van België. Na de Keytrade Bank Nationaal Park Marathon volgen nog de Keytrade Bank Crêtes de Spa (25 & 26 maart), de Keytrade Bank Brussels Nature Run & Walk (16 april), de Keytrade Bank Abdijentocht (18 mei), de Keytrade Bank Trail de l’Abbaye (7 oktober), de Keytrade Bank Knokke Trail (26 november) en de Keytrade Bank Mijnentocht (17 december).

Deel dit bericht

Save the date

22 & 23/02/2025